Výroba želatinových nanovláken obsahujících rozmarýnový olej s antibakteriálními účinky

Autor: Nazife Korkmaz, Sena Demirbağ, M. Selda Tözüm, Sennur Alay Aksoy, Çağlar Sivri
Jazyk: Czech<br />German<br />English<br />Polish
Rok vydání: 2014
Předmět:
Zdroj: ACC Journal, Vol 20, Iss 1, Pp 39-48 (2014)
Druh dokumentu: article
ISSN: 1803-9782
Popis: Tato studie se zabývá výrobou nanovláken s antibakteriálními vlastnostmi zaměřenou na získání nanovlákenného produktu na bázi biopolymeru, který se používá pro hojení ran. Za tímto účelem byl použit přírodní rozmarýnový olej, který posiluje antibakteriální aktivitu nanovláken. K výrobě nanovláken byl použit želatinový polymer. Jak potvrzuje studium literatury, rozmarýnový olej má antibakteriální účinky, a je také používán v aromaterapii, lokálně k uklidnění svalů, a díky svým antibakteriálním a antimykotickým vlastnostem má i léčivé účinky. Želatina je přírodní biopolymer a její využití v medicíně je široké – například se používá při ošetřování ran nebo je součástí různých léčiv atd. Proto jsme se zaměřili na kombinaci nanovlákenných látek a rozmarýnu. nepopiratelně blahodárných účinků želatiny s vysoce užitnými vlastnostmi nanovlákenných látek a rozmarýnu.
Databáze: Directory of Open Access Journals