Analysis of fatal industrial accidents in forensic postmortem investigations in South Osaka

Autor: Tani, Naoto, Ikeda, Tomoya, Oritani, Shigeki, Morioka, Fumiya, Ikeda, Kei, Shida, Alissa, Aoki, Yayoi, Ishikawa, Takaki
Rok vydání: 2020
Předmět:
Zdroj: Soudni lekarstvi. 65(3)
ISSN: 0371-1854
Popis: P#345;edkládaná studie zkoumala aktuální stav a p#345;í#269;iny smrtelných pracovních úraz#367; ze zdravotn#283;-sociálního hlediska. Retrospektivn#283; jsme hodnotili p#345;ípady smrtelných pracovních úraz#367; mezi lety 2007 a 2016 v Ósace, která je druhým nejlidnat#283;j#353;ím m#283;stem v Japonsku, z forenzních posmrtných dat 1689 zem#345;elých. Z t#283;chto p#345;ípad#367; jsme analyzovali celkem 57 smrtelných pr#367;myslových nehod. Ob#283;#357;mi byli typicky mu#382;i v relativn#283; pokro#269;ilém v#283;ku pracující generace, tém#283;#345; polovina p#345;ípad#367; (p#345;esn#283;ji 28) byli mu#382;i mezi 50 a 70 lety#382;ivota. Nej#269;ast#283;j#353;ím typem nehody byl pád z vý#353;e (24 p#345;ípad#367;) a nej#269;ast#283;j#353;ím místem, kde k nehodám docházelo, bylo staveni#353;t#283; (28 p#345;ípad#367;). V#283;t#353;ina nehod (29 p#345;ípad#367;) se odehrála na pracovi#353;ti s malým pracovním týmem. V 60 % p#345;ípad#367; ob#283;#357; na sob#283; nem#283;la ochranou helmu a ve 34 p#345;ípadech (60 %) byla nehoda p#345;ipisována vlastní nedbalosti. Nehody se nej#269;ast#283;ji stávaly v úterý. Nejb#283;#382;n#283;j#353;í doba, kdy k nehodám docházelo, byla kolem 10. a 11. hodiny dopolední a kolem 1. a 2. hodiny odpolední. V p#345;ibli#382;n#283; 60 % p#345;ípad#367;#382;alude#269;ní obsah zahrnoval i zbytky potravy, co#382; nazna#269;uje,#382;e k nehodám typicky docházelo po jídle. V p#345;edkládané studii jsme zjistili,#382;e pracovní nehody, z nich#382; nej#269;ast#283;j#353;í byl pád z vý#353;e, vykazují tendenci se vyskytovat na pracovi#353;ti s malým pracovním týmem. Pouze pár ob#283;tí m#283;lo na sob#283; ochranou helmu. Tato zji#353;t#283;ní nazna#269;ují,#382;e na pracovi#353;tích by m#283;ly být d#367;kladn#283; zavád#283;ny systémy monitorování a #345;ízení bezpe#269;nosti a #382;e pracovníci by m#283;li p#345;ed i po jídle dbát zvý#353;ené opatrnosti.
Databáze: OpenAIRE