Dysphagia and factors associated with malnutrition risk: A 5‐year multicentre study

Autor: Yufitriana Amir, Christa Lohrmann, Manuela Hödl, Vít Blanař, Doris Eglseer
Rok vydání: 2019
Předmět:
Male
Pediatrics
dysphagia
Respiratory Tract Diseases
Nursing assessment
Dysfagie
Comorbidity
Nursing care
0302 clinical medicine
Risk Factors
Neoplasms
Surveys and Questionnaires
deglutition
posouzení rizik
polykání
030212 general & internal medicine
Stroke
General Nursing
Aged
80 and over

030504 nursing
risk assessment
determinants
Middle Aged
Dysphagia
Hospitals
Female
medicine.symptom
0305 other medical science
Risk assessment
associated factors
medicine.medical_specialty
hodnocení zdravotního stavu
prevalence
malnutrition
03 medical and health sciences
Swallowing
podvýživa
otorhinolaryngologic diseases
medicine
Humans
Aged
business.industry
Malnutrition
faktory spojené rizikem podvýživy
nursing assessment
Odds ratio
medicine.disease
Nursing Homes
Cross-Sectional Studies
Logistic Models
Deglutition Disorders
business
swallowing
Zdroj: Journal of Advanced Nursing. 75:3566-3576
ISSN: 1365-2648
0309-2402
DOI: 10.1111/jan.14188
Popis: Aims: To describe the associations between dysphagia and malnutrition risk and to identify predictors for dysphagia in a group of persons at risk of malnutrition in hospitals and nursing homes. Design: A secondary analysis of cross-sectional data from the years 2012-2016. Methods: The risk of malnutrition was assessed using the Malnutrition Universal Screening Tool for Adults (MUST). The data were compared regarding malnutrition risk and dysphagia. Regression analyses were conducted to identify variables that were associated with the risk of malnutrition and dysphagia. Results: Patients (N = 17,580) were included in the study sample. The prevalence of dysphagia was 6.6% and the prevalence of malnutrition risk was 18.9%. A multivariable logistic regression analysis resulted in the identification of dysphagia and cancer as variables with the highest odds ratios with regard to malnutrition risk. Patients with cancer, stroke or respiratory diseases represent a high-risk group for the co-occurrence of dysphagia and risk of malnutrition. Conclusions: Screening for dysphagia should be carried out on patients at risk of malnutrition as an integral part of their admission to a healthcare institution and especially on the higher risk group of patients with cancer, a stroke or a respiratory disease. Impact: What problem did the study address? This study identified the relationship between dysphagia and malnutrition risk and associated factors. What were the main findings? Dysphagia among patients in the research sample was associated with more than two times higher prevalence of the malnutrition risk. Where and on whom will the research have an impact? Thorough malnutrition risk and dysphagia screening lead to better nursing care. Cíl: Popsat souvislosti mezi dysfagií a rizikem podvýživy a identifikovat prediktory dysfagie u skupiny osob s rizikem podvýživy v nemocnicích a pečovatelských domovech. Design: Sekundární analýza průřezových dat z let 2012-2016. Metody: Riziko podvýživy bylo hodnoceno pomocí Malnutrition Universal Screening Tool pro dospělé (MUST). Údaje byly porovnány z hlediska rizika podvýživy a dysfagie. Byly provedeny regresní analýzy pro identifikaci proměnných, které byly spojeny s rizikem podvýživy a dysfagie. Výsledky: Do vzorku bylo zahrnuto 17 580 pacientů. Prevalence dysfagie byla 6,6 % a prevalence rizika podvýživy 18,9 %. Multivariabilní logistická regresní analýza vedla k identifikaci dysfagie a nádorového onemocnění, jako proměnných s nejvyšším odds ratiem (OR) s ohledem na riziko podvýživy. Pacienti s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo onemocněním dýchacích cest představují vysoce rizikovou skupinu pro společný výskyt dysfagie a rizika podvýživy. Závěr: Screening dysfagie by měl být prováděn u pacientů s rizikem podvýživy jako nedílná součást jejich přijetí do zdravotnického zařízení a zejména u rizikových skupin pacientů s nádorovým onemocněním, cévní mozkovou příhodou nebo respiračním onemocněním. Dopad: Jakým problém se studie zabývala? Tato studie identifikovala vztah mezi dysfagií a rizikem podvýživy a souvisejícími faktory. Jaká byla hlavní zjištění? Dysfagie mezi pacienty ve výzkumném vzorku byla spojena s více než dvakrát vyšší prevalencí rizika podvýživy. Kde a na koho bude mít výzkum dopad? Důkladný screening rizika podvýživy a dysfagie vede k lepší ošetřovatelské péči.
Databáze: OpenAIRE