Perception of nutrition education by the Czech population of 40+

Autor: Valérie Tóthová, Kristýna Toumová, Ivana Chloubová, Sylva Bártlová, Helena Michálková, Lenka Šedová, Marie Trešlová, Věra Olišarová
Rok vydání: 2018
Předmět:
Zdroj: Hygiena. 63:135-139
ISSN: 1803-1056
1802-6281
Popis: Výživa hraje významnou roli ve vzniku a rozvoji chronických neinfekcnich onemocněni. Ovlivněni vzniku těchto onemocněni stejně jako efektivity lecebneho procesu ve vztahu ke stravovacim navykům je prokazano. Cilem předkladane prace je poukazat na soucasný stav edukace v oblasti výživy z pohledu zdravotniků i populace 40+ a na to, zda pacienti informace o výživě považuji za užitecne. Pro zjistěni stavu a popsani realizovane edukace o výživě bylo využito dilcich dat ziskaných dotaznikovým setřenim. Setřeni probihalo v cele Ceske republice od 1. 4. do 20. 4. 2016. Ziskane udaje byly zpracovany programem SASD ve verzi 1.4.12. Velikost výběroveho souboru lekařů cinila 1 000 respondentů, velikost výběroveho souboru sester 1 000 respondentů a velikost výběroveho souboru obcanů ve věku 40 let a vice cinila 1 992 respondentů. Z odpovědi lekařů a sester vyplýva, že zajem o informace o výživě u obcanů ve věku 40 let a vice převlada. Odpovědi obcanů ve věku 40 let a vice pak naznacuji, že lekaři castěji o problematice výživy hovoři s muži, s pacienty vyssich věkových skupin, s pacienty se zakladnim vzdělanim, ovdovělými a s osobami ve starobnim a invalidnim důchodu. Obdobně je tomu i u sester, ktere castěji o teto problematice hovoři take s lidmi s VOS a obyvateli větsich obci. Tato zjistěni přinaseji zpětnou vazbu v podobě nastiněni slabých stranek edukacniho procesu a poukazuji na cilove skupiny, ktere by v ramci vzdělavaciho procesu neměly být opomijeny.
Databáze: OpenAIRE