Iodine content in milk from market sources in Prague
Autor: | Radovan Bílek, Jaroslava Jíchová |
---|---|
Rok vydání: | 2020 |
Předmět: | |
Zdroj: | Hygiena. 65:48-51 |
ISSN: | 1803-1056 1802-6281 |
Popis: | Cile: Zhodnotit obsah jodu v mlece z tržnich zdrojů v oblasti Prahy. Metody: Pomoci Sandell-Kolthoffovy reakce byl analyzovan jod v 26 mlecich různeho typu (plnotucne, polotucne, odstředěne, cerstve a trvanlive), ktera pochazela ze 7 obchodnich řetězců působicich v Praze. Mleka byla dodavana 8 mlekarnami identifikovanými podle registracniho cisla CZ. Výsledky: Průměrna hodnota ± směrodatna odchylka (rozmezi) byly ve sledovanem souboru rovny 234 ± 56 (125-364) μg/l. Tento výsledek se bliži doporucovanemu limitu 200 µg/l. Polotucna mleka měla nevýznamně vyssi (p = 0,085) obsah jodu 250 ± 52 μg/l v porovnani s 217 ± 62 μg/l u plnotucných mlek. Naproti tomu koncentrace jodu u cerstvých mlek 251 ± 57 µg/l byla statisticky významně vyssi (p = 0,015) v porovnani s 201 ± 41 µg/l u trvanlivých mlek. Obsah jodu v mlece jednotlivých mlekaren s danými oblastmi svozu se v řadě připadů statisticky významně lisil. Zavěry: Nami nalezene hodnoty koncentrace jodu v tržnim mlece z oblasti Prahy rovne 234 ± 56 (125-364) μg/l se bliži doporucovane hodnotě obsahu jodu v mlece odpovidajici 200 μg/l. |
Databáze: | OpenAIRE |
Externí odkaz: |