Monitoring of Food Offer in Primary Schools and School Canteens in 2011

Autor: Hana Střítecká, Jarmila Rážová, Matouš Pilnáček, Jana Pilnáčková
Rok vydání: 2015
Předmět:
Zdroj: Hygiena. 60:71-75
ISSN: 1803-1056
1802-6281
DOI: 10.21101/hygiena.a1376
Popis: Autoři ve svem přispěvku uvaději výsledky ukolu hlavniho hygienika "Monitoring nabidky stravovani v zakladnich skolach". Cilem ukolu byl monitoring nabidky možnosti stravovani, jeho pestrost a dostupnost žakům Ceske republiky v zakladnich skolach. Sběr dat byl proveden v 493 zakladnich skolach v cele Ceske republice pomoci řizených dotazniků a to na prvnim i druhem stupni ZS. Z výsledků dotaznikoveho setřeni vyplýva, že sortiment napojů a pokrmů, ktere děti během skolniho vyucovani ziskavaji, může být jednim z faktorů narůstajici dětske obezity. Nabidka je problematicka předevsim v oblasti doplňkoveho prodeje, kde maji žaci přistup nejcastěji k potravinam s vysokým obsahem cukru. Naopak vlastni skolni stravovani se ukazuje jako poměrně vyhovujici hlediskům zdrave výživy. Pro zlepseni a ozdravěni skolniho stravovani bude nutne vyvolat sirokou diskusi se vsemi, kteři jeho nabidku ovlivňuji a zamezit tak rozvoji nadměrne tělesne hmotnosti žaků v Ceske republice.
Databáze: OpenAIRE