Autenticita kung-paa v českém prostředí - data-mining jídla.

Autor: Šamajová, Kateřina
Další autoři:
Jazyk: čeština
Předmět:
Druh dokumentu: Non-fiction
ISSN: 0029-5302
Abstrakt: Abstract: Článek porovnává kuchařky čínské kuchyně vydané v Česku a originální čínské recepty shromážděné z čínských knižních i webových zdrojů, a to se zaměřením výhradně na recepty na kung-pao. Cílem článku je zjistit, do jaké míry odpovídají v Česku vydané recepty čínské tradici vaření kung-paa a zaměřuje se na recepci tohoto kulturního artefaktu. Zároveň text formuluje prototypickou podobu v Česku připravovaného kung-paa a kung-paa čínského. Blízkost čínských a českých receptů je ilustrována na základě využití MDS metody. Sledovanými vlastnostmi receptů jsou ingredience a fáze postupu přípravy pokrmu. Pozorovány jsou trendy vývoje podoby českých receptů vzhledem k čínskému prototypu kung-paa. Výsledkem práce je zhodnocení autenticity českých receptů v porovnání s prototypickým receptem čínským.
Databáze: Katalog Knihovny AV ČR