Autenticita kung-paa v českém prostředí - data-mining jídla.
Autor: | Šamajová, Kateřina |
---|---|
Další autoři: |
Kučera, Ondřej, 1976-
Faltýnek, Dan, 1980-
Matlach, Vladimír, 1987-
|
Jazyk: | čeština |
Předmět: | |
Druh dokumentu: | Non-fiction |
ISSN: | 0029-5302 |
Abstrakt: | Abstract: Článek porovnává kuchařky čínské kuchyně vydané v Česku a originální čínské recepty shromážděné z čínských knižních i webových zdrojů, a to se zaměřením výhradně na recepty na kung-pao. Cílem článku je zjistit, do jaké míry odpovídají v Česku vydané recepty čínské tradici vaření kung-paa a zaměřuje se na recepci tohoto kulturního artefaktu. Zároveň text formuluje prototypickou podobu v Česku připravovaného kung-paa a kung-paa čínského. Blízkost čínských a českých receptů je ilustrována na základě využití MDS metody. Sledovanými vlastnostmi receptů jsou ingredience a fáze postupu přípravy pokrmu. Pozorovány jsou trendy vývoje podoby českých receptů vzhledem k čínskému prototypu kung-paa. Výsledkem práce je zhodnocení autenticity českých receptů v porovnání s prototypickým receptem čínským. |
Databáze: | Katalog Knihovny AV ČR |
Externí odkaz: |