The relationship between β-glucanase, chitinase, and galactomannan and selected technological parameters of spring barley caryopses (Hordeum vulgare L.) and malt

Autor: Pavla Havlová, Lenka Sachambula, Karolína Benešová, Vratislav Psota
Rok vydání: 2010
Zdroj: Kvasny Prumysl. 56:74-78
ISSN: 0023-5830
Popis: V 99 vzorcich zrna jecmene a z něj vyrobeneho sladu byla sledovana aktivita chitinasy, β-glukanasy enzymů zapojených v obranne reakci rostlin vůci napadeni. Dale byla pomoci testu EPS sledovana přitomnost polysacharidu galaktomananu, který je přitomen v buněcných stěnach vlaknitých mikromycet. V nesladovaných obilkach jecmene a nasledně ve sladině byl sledovan obsah β-glukanů. Soucasně byl sledovan potencial gushingu sladu a uroveň PDMS ve sladině. Kontaminace sladu vlaknitými mikromycetami zjistěna EPS testem byla ve velmi těsnem vztahu k aktivitě chitinasy ve sladu (0,92***) i v obilkach (0,92***). Obsah β-glukanů ve sladině neni pravděpodobně znakem, který je zasadnim způsobem ovlivněn kontaminaci obilky. Naproti tomu uroveň gushingu ve sladu a obsah PDMS ve sladu jsou výrazně spjaty se znaky spojenými s kontaminaci obilky vlaknitými mikromycetami.
Databáze: OpenAIRE