Popis: |
Trans-2-nonenal je aldehyd podilejici se na nepřijemne chuti a vůni žlukleho masla ve skladovanem pivu. Cilem teto prace byla optimalizace a zavedeni automatizovane metody SPME-GC pro stanoveni obsahu trans-2-nonenalu v pivu a pivovarských surovinach. Pro extrakci HS-SPME bylo porovnano pět typů vlaken: 100 μm PDMS, 65 μm PDMS/DVB, 85 μm CAR/PDMS, 50/30 μm DVB/CAR/PDMS, 85 μm PA. Nejvyssi výtěžnosti pro extrakci HS-SPME bylo dosaženo vlaknem PDMS/DVB, doba extrakce 20 minut při teplotě 60 °C s přidavkem 1,5 g NaCl. Identifikace trans-2-nonenalu byla provedena metodou HS-SPME-GC-MS, vlastni analýza vzorků byla provedena automatizovanou metodou HS-SPME-GC-FID. |