Non-starch polysaccharides in the set of spring barley varieties

Autor: Karolína Benešová, Jaroslava Ehrenbergerová, Kateřina Vaculová, Pavel Macháň, Eva Klímová
Rok vydání: 2011
Předmět:
Zdroj: Kvasny Prumysl. 57:219-222
ISSN: 0023-5830
DOI: 10.18832/kp2011022
Popis: Jecmen je nejen zakladni vstupni surovinou výroby sladu, ale v soucasnosti nachazi využiti zejmena při výrobě funkcnich potravin. Pro zpracovani jecmene je kritický obsah neskrobových polysacharidů, ktere negativně ovlivňuji technologii výroby piva, proto je jejich obsah pro toto zpracovani požadovan co nejnižsi. Neskrobove polysacharidy jsou vsak soucasti dieteticke vlakniny, pro výrobu funkcnich potravin je proto jejich vyssi obsah žadouci. Mezi hlavni neskrobove polysacharidy zrna jecmene patři zejmena arabinoxylany a beta- glukany. Neskrobove polysacharidy byly stanovovany ve vzorcich zrna jecmene sklizených v roce 2010 ze dvou lokalit a dvou urovni chemickeho osetřeni. Na obsah neskrobových polysacharidů byl zjistěn statisticky významný vliv genotypu, lokality i urovně osetřeni. Průměrný obsah arabinoxylanů byl 4,95 %, beta-glukanů 4,04 %. Mezi arabinoxylany a beta-glukany byla zjistěna statisticky významna negativni zavislost (r = -0,64*).
Databáze: OpenAIRE