Zobrazeno 1 - 10
of 114
pro vyhledávání: '"Native maize"'
Autor:
Geovanny Rivera-Hernández, Guillermo Daniel Tijerina-Castro, Sandra Cortés-Pérez, Ronald Ferrera-Cerrato, Alejandro Alarcón
Publikováno v:
Frontiers in Microbiology, Vol 15 (2024)
Tunicate maize (Zea mays var. tunicata A. St. Hil) is a landrace that constitutes a fundamental aspect of the socio-cultural identity of Ixtenco, Tlaxcala (Mexico) and represents an exotic phenotype whose kernels are enclosed in leaflike glumes. Desp
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/79fe2748aed0475eb9fd3ef226459e2e
Autor:
Salvador Hernández-Estrada, Luis Miguel Anaya-Esparza, Sughey González-Torres, Luis Alfonso Hernández-Villaseñor, Víctor Manuel Gómez-Rodríguez, Humberto Ramírez-Vega, Zuamí Villagrán, José Martín Ruvalcaba-Gómez, Noé Rodríguez-Barajas, Efigenia Montalvo-González
Publikováno v:
Applied Sciences, Vol 14, Iss 17, p 7869 (2024)
This study focused on optimizing ultrasound-assisted extraction (UAE) conditions (XPC: pulse cycle of 1:1, 2:1, and 3:1 s on/off; XUP: ultrasound power of 80, 90, and 100%; and XET: extraction time of 2, 4, and 6 min) for maximizing the content of so
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/7e038c79afe6407a91581a353cf78d96
Akademický článek
Tento výsledek nelze pro nepřihlášené uživatele zobrazit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
Autor:
Edwin Rafael Alvarado-Ramírez, Gilberto Ballesteros-Rodea, Abdelfattah Zeidan Mohamed Salem, José Reyes-Hernández, Camelia Alejandra Herrera-Corredor, Javier Hernández-Meléndez, Andrés Gilberto Limas-Martínez, Daniel López-Aguirre, Marco Antonio Rivas-Jacobo
Publikováno v:
Agriculture, Vol 13, Iss 11, p 2161 (2023)
The objective of this study was to evaluate the impact of the genotype on the chemical composition, feeding value and in vitro rumen degradability of fresh and ensiled forage of four native maize varieties (Amarillo, Olotillo, Tampiqueño and Tuxpeñ
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/f72222938e5647be8cb352e54190634a
Publikováno v:
Journal of Ethnic Foods, Vol 9, Iss 1, Pp 1-12 (2022)
Abstract Objective The objective of this study was to analyze gender inequalities and intersectionality experienced by rural-indigenous women who produce and sell native maize tortillas at three different markets-tianguis in central Mexico, facing th
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/759e3920ebe44ce4980bb19df8326750
Autor:
Gabriela Palacios-Pola, Hugo Perales, Erin I. J. Estrada Lugo, Juan de Dios Figueroa-Cárdenas
Publikováno v:
Journal of Ethnic Foods, Vol 9, Iss 1, Pp 1-10 (2022)
Abstract Nixtamalization, which means cooking maize in alkaline water, is the central technique for the culinary use of maize in Mexico and Central America. Without this procedure, relying on maize as the basic starch staple is inadequate because of
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/68dcea926ff2471a8aa960701d4d3325
Akademický článek
Tento výsledek nelze pro nepřihlášené uživatele zobrazit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
Akademický článek
Tento výsledek nelze pro nepřihlášené uživatele zobrazit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
Autor:
Pánfilo Hernández Ortiz
Publikováno v:
Revue d'ethnoécologie, Vol 2 (2021)
The article presents the strategies deployed by the Vicente Guerrero Group in Tlaxcala to prevent the use of transgenic corn in the region, as well as to revitalize the use of native varieties of corn. It also shows the history of the group in questi
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/5478c12ff15b4a9e8a1c7f1f98c63b0f
Publikováno v:
Revue d'ethnoécologie, Vol 2 (2021)
This paper explores the traditional knowledge about maize diversity in two indigenous communities. We describe the differences on maize vocabularies and on the folk taxonomy in order to define their effect on maize population differentiation between
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/a89d669c8424449cb270bda7eb963163