Zobrazeno 1 - 10
of 123
pro vyhledávání: '"Ščerbová, A."'
Autor:
Andrea Lauková, Ľubica Chrastinová, Iveta Plachá, Valentína Focková, Natália Zábolyová, Eva Bino, Ľubomíra Grešáková, Rudolf Žitňan, Zuzana Formelová, Jana Ščerbová, Grzegorz Belzecki, Renata Miltko, Monika Pogány Simonová
Publikováno v:
Frontiers in Bioscience-Elite, Vol 16, Iss 3, p 21 (2024)
Background: Using bacterial (probiotic) strains can influence beneficial health statuses, e.g., through dairy products; however, they must be assessed as safe before consumption; broiler rabbits represent a suitable model for this purpose. This study
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/1ef2538d38344cee9a9dc4bcd4d6ea9f
Publikováno v:
Česká Stomatologie a Praktické Zubní Lékařství, Vol 122, Iss 4, Pp 113-120 (2022)
Introduction, aim: Extraesophageal reflux (EER) is the backflow of gastric fluids (most often acidic) above the level of the upper esophageal sphincter (it differs from gastroesophageal reflux). The symptoms of extraesophageal reflux are non-specific
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/74a0fcc69f8e4f09a1b36c0108e45e19
Autor:
Andrea Lauková, Emília Dvorožňáková, Miroslava Vargová, Jana Ščerbová, Valentína Focková, Iveta Plachá, Monika Pogány Simonová
Publikováno v:
Applied Sciences, Vol 13, Iss 22, p 12223 (2023)
Goat milk is gradually becoming the preferred milk by consumers worldwide, including Slovakia. It is also demanded as a functional and/or nutraceutical drink as it is rich in bioactive components. However, another new development is the research into
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/40d63ccfc06f449cad8f864a45df6c86
Akademický článek
Tento výsledek nelze pro nepřihlášené uživatele zobrazit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
Akademický článek
Tento výsledek nelze pro nepřihlášené uživatele zobrazit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
K zobrazení výsledku je třeba se přihlásit.
Autor:
Andrea Lauková, Lenka Micenková, Ľubomíra Grešáková, Michaela Maďarová, Monika Pogány Simonová, Valentína Focková, Jana Ščerbová
Publikováno v:
International Journal of Food Science, Vol 2022 (2022)
In Slovakia, goat milk production for direct consumption and cheese processing has attracted growing interest. However, there is a lack of information regarding the microbial consortium in Slovak raw goat milk analyzed by next-generation sequencing a
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/afa288c17fe74a1a9c4645826edcdab1
Autor:
Pogány Simonová, Monika, Chrastinová, Ľubica, Ščerbová, Jana, Focková, Valentína, Plachá, Iveta, Tokarčíková, Katarína, Žitňan, Rudolf, Lauková, Andrea
Publikováno v:
Veterinary Research Communications; Feb2024, Vol. 48 Issue 1, p507-517, 11p
Autor:
Monika Pogány Simonová, Ľubica Chrastinová, Jana Ščerbová, Valentína Focková, Iveta Plachá, Zuzana Formelová, Mária Chrenková, Andrea Lauková
Publikováno v:
Animals, Vol 12, Iss 9, p 1108 (2022)
The present study investigated the effect of the dipeptide enterocin (Ent) A/P on growth, immune response, and intestinal microbiota in rabbits. Eighty-eight rabbits (aged five weeks, M91 meat line, both sexes) were divided into three experimental gr
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/227573cf92a042b0834885faa89d758e
Autor:
Andrea Lauková, Martin Tomáška, Maria Joao Fraqueza, Renáta Szabóová, Eva Bino, Jana Ščerbová, Monika Pogány Simonová, Emília Dvorožňáková
Publikováno v:
Foods, Vol 11, Iss 7, p 959 (2022)
Stored ewe’s milk lump cheese is a local product that can be a source of autochthonous beneficial microbiota, especially lactic acid bacteria. The aim of this study was to show the antimicrobial potential of Lactiplantibacillus plantarum LP17L/1 is
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/3a690b341faa4d7ba2008ec1431c9922
Autor:
Andrea Lauková, Monika Pogány Simonová, Ľubica Chrastinová, Anna Kandričáková, Jana Ščerbová, Iveta Plachá, Klaudia Čobanová, Zuzana Formelová, Ľubomír Ondruška, Gabriela Štrkolcová, Viola Strompfová
Publikováno v:
Czech Journal of Animal Science, Vol 62, Iss 4, Pp 168-177 (2017)
From the aspect of probiotic properties and bacteriocins, Enterococcus faecium belongs to the most frequently studied species among enterococci. This study deals with testing the strain of the species Enterococcus durans ED 26E/7 in broiler rabbits.
Externí odkaz:
https://doaj.org/article/34cb74a3441c4c509cc588995d5a52f2